Joan Baez: 75th Birthday Celebration

joan-baez-75th-birthday-celebrationEen introductie is beslist overbodig voor de zeer geëngageerde folkdiva Joan Baez, actief in de muziek sinds eind jaren 50 van de vorige eeuw. Vele tientallen LP’s en CD’s verschenen van haar, waaronder een aantal absolute klassiekers. Het toeval wil dat ik deze zomer het Boek ‘Positively 4th street’ las, ‘The lives and times of Joan Baez, Bob Dylan, Mimi Baez Farina (Joan’s jongere zus) en Richard Farina’. Een adembenemend goed geschreven boek over de start van de muziekcarrières van deze vier geweldenaren.

Dat Joan’s stem geen verval kent (in tegenstelling tot Dylan, de Farinas zijn beide lang geleden overleden en hebben weinig muziek kunnen nalaten) is duidelijk te horen op deze adembenemende registratie op twee cd’s van het concert ter gelegenheid van Joan’s 75e verjaardag op 27 januari van dit jaar in het Beacon Theater in New York. In totaal 21 songs zijn te horen, een grappige doorsnede van folkmuziek vanaf de jaren 50 (en soms nog veel ouder, zoals ‘Hard times come again no more’ van Stephen Foster uit 1854, hier als duet met wie anders dan Emmylou Harris) tot nu. Er zijn duetten met ouderen (Harris, de krakende David Crosby, de geweldige David Bromberg de minstens even geweldige Jackson Browne, de gospelgrootheid Mavis Staples, de Britse klasbak Richard Thompson, Judy Collins en Paul Simon ( het onsterfelijke ‘The Boxer’) en ook met jongeren (Mary Chapin Carpenter, Damien Rice, Nano Stern). We weten allemaal dat Baez en Dylan ooit een liefdespaar waren. Het beste liedje dat Joan ooit schreef handelt over de teloorgang van deze relatie en staat op de CD (duet met Judy Collins): ‘Diamonds and rust’. Joan sluit het concert af met ‘Forever young’ van Dylan. Forever young, het lijkt op het lijk geschreven van Baez.

Wat een fantastisch document, deze verslaglegging van een bijzonder concert. Geen zwakke plek te bekennen, louter hoogtepunten. Lang leve Joan Baez! (Razor & Tie)