Jeff Crosby, Waking Days

jeff-crosby-walking-daysDe uit Idaho afkomstige singer-songwriter Jeff Crosby kennen we nog van zijn debuutalbum All Nighter van een jaar of twee geleden. Die en deze plaat maakte hij overigens met The Refugees, die bestaat uit broer Andy (bas), Will Prescott (drums) en Dave Manion (pedal steel, gitaar).

Op Crosby’s nieuwe CD Waking Days staan tien nieuwe tracks en twee bonustracks (Oh Love, Oh Lord and This Old Town), die gebruikt werden in de hit TV serie Sons of Anarchy. Het meest in het oog springend is het super gaaf klinkend stemgeluid van Jeff Crosby zelf. Ik kan daar uren naar luisteren minder rokerig van toon dan Rod Picott maar zeker zo zuiver. Crosby opent met City Girls, dat qua melodie zo weggelopen lijkt te zijn uit de gaarkeuken van Fleetwood Mac. Het daaropvolgende Carved In Sandstone is Americana op ere divisie niveau. In de country smartlap Emily sluiten teleurstelling en de acceptatie daarvan naadloos aan. Ook al eens een oude jeugdliefde gezien op het schoolplein? I Should Be Happy zingt Crosby.

Waking Days is geen aard verschuivende plaat geworden. De fijnheid zit hem in de klevende melodieën en toch echt de zangkwaliteit van Jeff Crosby. Het is een doordachte Amercana plaat, die zich moeiteloos kan meten met de gevestigde orde in het genre. (The Helm Records)