Duke Robillard & His All-Star Combo, Blues Full Circle

duke-robillard-his-all-star-combo-blues-full-circleDuke Robillard loopt al heel veel jaren mee in de blueswereld. Met pianist Al Copley richtte Duke in 1967 de fantastische band Roomful Of Blues op. Daarnaast was Robillard enige tijd actief in Fabulous Thunderbirds en hij toerde zelfs als gitarist met Bob Dylan. In 1984 debuteerde hij solo met zijn band The Pleasure Kings. Duke is een geweldig veelzijdige gitarist, die qua stijl enigszins doet denken aan een moderne T-Bone Walker.

Met zijn All Star Combo (toerband) dook Duke Robillard onlangs zijn eigen studio in om een geweldig nieuw album op te nemen. Het leverde 8 nieuwe songs op waarvan er een aantal nog stammen uit zijn Roomful Of Blues periode. Het album opent met het heerlijk stompende Lay A Little Lovin’ On Me. Duke gaat meteen geweldig tekeer op zijn gitaar en het toetsenwerk van Bruce Bears mag er ook zijn. Een lekker shuffeltje (Rain Keeps Falling) is de volgende, waarna Duke laat horen ook vocaal zijn mannetje te staan in de ontroerende slow blues van Mourning Dove. De R&B-song Last Night, geschreven door Jimmy Lewis wordt gezongen door gast Sugar Ray Norcia met fraaie saxpartijen van Sax Gordon Beadle. The Mood Room is een hommage aan Duke’s studio. Deze piano blues van Kelley Hunt wordt door haarzelf vol verve gezongen. Hoogtepunt is het meer dan 6 minuten durende Shufflin’ And Scufflin’” met een geweldig gitaarduel tussen Duke en Jimmie Vaughan. Doug James op de sax en Bruce Bears op de hammond leveren vakwerk af bij deze heerlijke shuffle. Het lied Blues voor Eddie Jones is een ander hoogtepunt. Heerlijk gezongen door Duke deze ode aan de legendarische Guitar Slim.

Duke Robillard heeft al heel wat prijzen gewonnen in het blueswereldje. Ik denk dat hij met Blues Full Circle weer de nodige awards in de wacht gaat slepen. Kopen deze heerlijke afwisselende bluesschijf! (Dixiefrog Records)