Royal Southern Brotherhood, The Royal Gospel

royal-southern-brotherhood-the-royal-gospelThe Royal Gospel is de vierde studioplaat van het Amerikaanse gezelschap Royal Southern Brotherhood. De band heeft sinds 2012 de nodige bezettingswisselingen doorstaan en bestaat momenteel Cyril Neville (zang, percussie), Bart Walker (gitaren, zang), Tyrone Vaughan (gitaren, zang), Darrell Phillips (bas, achtergrond zang) en Yonrico Scott (drums, percussie). Ook Hammond B3- speler Norman Caesar wordt als bandlid vermeld, hoewel hij op de hoesfoto’s ontbreekt.

Cyril Neville heeft zich tot spil van de band ontwikkeld en ook de meeste eigen nummers zijn van zijn hand, een aantal samenwerking met Bart Walker. De verscheidenheid in songmateriaal is er dus een beetje uit, maar dit album is daarmee ook wel het meest consistente van de groep tot op heden geworden.

En dan de muziek! Dat is een mooie combinatie van (Southern) rock, funk en blues met hier en daar wat gospel er overheen en onderhuids een lekker Caribisch tintje. Met twee sterke gitaristen in de gelederen valt de hoeveelheid gitaarwerk iets tegen, maar toch gaan de heren af en toe flink samen los, zoals in “Blood Is Thicker Than Water”, “Hooked On The Plastic” en “Stand Up”. Ook bovengemiddeld goed is de ballad “Face Of Love”, een gedeeltelijk akoestisch nummer. Fel slide-werk is te horen op “I’m Comin’ Home”, een lekker groovy rock nummer en het swamp-blues achtige “Spirit Man”. En probeer verder de voetjes maar eens stil te houden bij het funky “Can’t Waste Time”.

Met dit album heeft de Royal Southern Brotherhood weer sterk werk afgeleverd, misschien wel hun beste tot op heden. (Ruf Records)