CS Nielsen, Jericho Road

cs-nielsen-jericho-road28 september 2008, Roepaen Festival in Ottersum. Het Deense independent label Songcrafter Music verzorgde een showcase maar liefst drie van hun talenten. Amalie Riis, voormalig Deens tiener Idol Tobias Stenkjaer en straat troubadour CS Nielsen representeerden destijds samen de booming Scandinavische Alt Country, folk pop rock scene. Wat er met Riis en Stenkjaer gebeurt is weet ik niet, maar CS Nielsen is weer helemaal terug.

Na Against the Dying Of The Light (2007) en Man Of The Fall (2012) komt hij nu met Jericho Road. CS Nielsen maakt platen en neemt daar behoorlijk de tijd voor. Mijn inziens iets wat je natuurlijk kunt doen als je toch van plan bent binnen de landsgrenzen van Denemarken te blijven, maar uiterst dodelijk als je voornemens bent Europa in te trekken. CS Nielsen laat op deze CD horen dat hij die ambities heeft.

Het leven en de vijf gedragsfases, die Elisabeth Kübler-Ross omschreven heeft, passeren op zeer aangename wijze de revue. Je hoort een Deen denken in zijn taal en dat heeft zo zijn charme. CS Nielsen’s gaat in zijn beschouwende poëzie niet echt de diepte in en ook dat levert zo zijn voordelen op. Klapper op dit album is zonder enige twijfel In Snake Handler. “Some men work like John Henry. Some men gamble like Stagger Lee” praat zingt Nielsen samen met ene Dianna Dønns. Het bijna zeven minuten durende liedjes dreutelt monotoon door je hoofd. Ontkenning schiet, op deze plaat, met de nodige zelfreflectie, naar acceptatie. Het is zoals het is, en dat is bijzonder mooi.

Op de plaat wordt goed gemusiceerd maar de teksten moeten hun werk doen. Zoals gezegd CS Nielsen heeft ambities met Jericho Road. CS Nielsen moet in staat geacht worden de zeggingskracht van deze plaat ook solo live on stage over te brengen. Jericho Road is een uitdaging voor de luisteraar een genot voor de liefhebber. (Songcrafter Music)