Joseph Arthur, The Family

joseph-arthur-the-familyBij het verschijnen van The Family haastte Joseph Arthur te melden dat zijn nieuwe langspeler niet over zijn eigen gezin gaat. De Amerikaanse muzikant wilde familiaire thema’s in songs gebruiken. In dertien nummers beschrijft hij in alledaagse gebeurtenissen geluk en ongeluk.

Joseph Arthur timmert al jaren aan zijn eigen muzikale weg. Hij debuteerde in 1996 met de EP Cut and Blind. De vier nummers op deze EP waren een jaar later terug te vinden op Big City Secrets, het debuutalbum van de multi-instrumentalist uit Akron, Ohio. Het debuut werd uitgebracht op het Real World label van Peter Gabriel.

The Family is de veertiende langspeler van Arthur. Naast het schrijven van de teksten heeft hij alle muziek gespeeld. Het album opent met titelnummer The Family en sluit af met Daddy, The War Machine. Ruim vijftig minuten vermaakt Arthur de luisteraar met een door hem bij elkaar gemusiceerde familie.

Opvallend is vooral het geluid. Het verhaal gaat dat Arthur vlak voor de opnames een piano uit 1912 kocht en deze naar zijn studio verhuisde. Het wat slepende geluid van dit antieke instrument is bepalend voor The Family. Bovenop de toetsen liggen de schurende, ja zelfs af en toe bijna huilende gitaren en de van eerdere releases bekende elektronica. Het geluid van The Family is tijdloos. With Your Life is zo’n modern klinkend nummer dat ver voor 2016 geschreven zou kunnen zijn. Ethel Was Born is een ballade vol melancholie waar de tijdsgeest geen greep op krijgt. When I Look At You een hoekige en rockende aubade aan een geliefde van zowel gisteren als morgen.

Het is even wennen aan het geluid van The Family. Na voldoende draaibeurten sluit elke luisteraar dit album in het hart. Het is een boeiende rockrelease en een hoogtepunt in het oeuvre van een eigenzinnige muzikant. (Real World)