Reckless Kelly, Sunset Motel

reckless-kelly-sunset-motelTwintig jaar geleden startten de broers Willy en Cody Braun de countryrockformatie Reckless Kelly. Oorspronkelijk van Oregon, verhuisde de band enige tijd na de oprichting naar de stad waar hun muziek de grootste kans van slagen zou hebben: Austin, Texas (Capital City of Americana Music). Waar op hun eerste platen overwegend akoestische en traditionelere country-folk te beluisteren viel, schakelde men daarna met succes over op een mengsel van country en een flinke dosis rock. Daarmee trad ze in de voetsporen van bands die een dergelijke vernieuwende benadering al eerder beproefd hadden met Uncle Tupelo voorop, de groep die algemeen wordt beschouwd als de grondlegger van wat in americanakringen als alt. country te boek staat.

Reckless Kelly, die aardig wat labels heeft versleten (Sugar Hill, Yep Roc, Blue Rose), heeft het negende studioalbum Sunset Motel – net als de eerste twee – in eigen beheer uitgebracht. Het bevat dertien songs die illustratief zijn voor hun opgebouwde repertoire: aanstekelijke gitaarsongs met vaart, uiterst geschikt voor ritjes over de autosnelweg en een handjevol lekkere ballads voor de afwisseling. Naast fraaie akoestische en vooral elektrische gitaren en de uitermate strak spelende ritmesectie, is er de aanvullende, warme begeleiding van onder meer orgel, mondharmonica, mandoline, lap/pedaal steel, die het donkere country-stemgeluid van Willy Braun – auteur van alle composities trouwens – erg mooi omlijsten. Aan vernieuwing doet de band hier niet, maar door de constant fijne songkwaliteit geeft het nog steeds veel plezier ernaar te luisteren. (No Big Deal Records)