The Kilkenny’s, The Colour Of Freedom

the-kilkennys-the-colour-of-freedomHet zal de lezers niet verbazen: deze prima Ierse band komt uit Kilkenny, een stad met de nodige middeleeuwse gebouwen ten zuidwesten van de hoofdstad Dublin. De band bestaat uit Davey Cashin (mandoline, whistles, 5string banjo, spoons), Tommy Mackey (gitaar, bas), Robbie Campion (tenor banjo, gitaar) en Davey Long (drums, bodhran, percussie, gitaar), allen nemen vocals voor hun rekening. In 2008 verschijnt er een live CD/DVD van de band en nu is er de eerste studioCD, overigens in 2014 in Ierland verschenen. Verwacht voornamelijk ‘klassiek’ Iers repertoire met een enkele verrassende bewerking in Ierse sferen van een bekende Amerikaanse song. Van de twaalf nummers op de CD zijn er zes traditionals, waaronder ‘South Australia’, ‘Wild colonial boy’ en ‘Bold O’Donahue’. De band levert een tweetal eigen geschreven songs en er zijn verder vier covers. Met incidentele hulp op accordeon (2 tracks) en fiddle (twee tracks) is de CD een heerlijk voorbeeld van hedendaagse traditionele Ierse muziek. De verrassing op de CD is de cover van Jackson Browne’s ‘Before the deluge’ (‘Voor de zondvloed’), grappig genoeg had ik dit nummer recent gehoord op Joan Baez’ 75th birthday celebration, gezongen door Baez met Browne. Geen groter contrast dan tussen deze twee – beide prachtige – versies.

Voor de liefhebbers van goede en dus verfrissende Ierse muziek mag deze CD van The Kilkenny’s een must genoemd worden. Vakmanschap, speelplezier, prima arrangementen, het is er allemaal! (Pinorrekk Records)