Tim Easton, American Fork

tim-easton-american-forkSla je de carrière van Tim Easton er op na, dan zie je dat hij acht solo releases op zijn naam heeft staan. The Truth About Us (2001), Break Your Mother’s Heart (2003) en Porcupine (2009) werden niet alleen in deze kroeg, maar ook wereldwijd bijzonder goed ontvangen. Easton zat toen nog op het Amerikaanse roots label New West Records. Al een tijdje uit beeld geweest die Easton. Recentere release als Beat The Band en Not Cool belande niet eens bij ons op de kroegmat. Toen een jaar of drie geleden de Best Of CD, Before The Revolution, verscheen, dacht meteen vanaf nu zal het roer wel om gaan.

Het heeft even geduurd, maar mijn aanname blijkt een juiste te zijn geweest. Op Easton’s negende release American Fork ploegt hij het muzikale verleden compleet om. Zelden heb ik meegemaakt dat een singer-songwriter, van dit kaliber, zo’n metamorfose ondergaat. De stilistische diversiteit, van de acht songs op deze plaat, spraken mij dan ook meteen aan.

Easton opent met het soulvolle Right Before Your Own Eyes. De kleine man uit Akron, Ohio zingt, met zijn gepatenteerd stemgeluid, tussen sfeervol gearrangeerd koperwerk, toetsen spel en goed verzorgde backing vocals, bijna rappend. Easton’s bewondering voor Bob Dylan steek hij nooit onder stoelen of banken. Het naadloos aansluitende Killing Time is daar het bewijs van. Het jezelf niet aanpassen en streven naar zelfstandige levensverhoudingen staan centraal.

Blues blijkt Easton ook niet vreemd meer. Easton drassige ode, aan het adres van blueslegende Elmore James, start hij poedel naakt met elektrisch gitaar en mondharmonica werk. Daarna schuift de band aan en horen we Easton in topvorm. Die vorm houdt hij vast in het daarop volgende Gatekeeper. Easton op slidegitaar al stampvoetend tegen de rest. Compromisloos Easton! Alaskan Bars, Part 1 is een kort roots rockend barverslag toen Easton door Alaska reisde. Die spooky tweede stem spreekt boekdelen! Het gebrek aan emotie, motivatie of enthousiasme wordt in krachtige bewoordingen gezongen in Now vs. Now. Tim Easton is door de wol geverfd. Als luisteraar gunt hij je een inkijk in zijn ervaringen en zwaarbevochten kennis.

Met de release van American Fork, stap Easton echt buiten de gebaande paden van Americana. De te gekke vette meezingers, sterke indringende teksten maken dit kleine, amper maar een half uur durend, album groots. Ondanks de geweldige muzikale bezetting op deze plaat, bestaande uit drummer Jon Radford (Justin Townes Earle), bassist Michael Rinne (Rodney Crowell) pedal steel tovenaar Russ Pahl (Ray Lamontagne, John Hiatt) en multi-instrumentalist Robbie Crowell (Deertick), snap je gewoon dat Tim Easton dit solo live nog boeiender over de bühne zal brengen. American Fork is een slimme, soms iets of wat provocerende plaat die een lust is voor het oor. (Last Chance Records)

 • DEC 1, MAASSLUIS, Lock Keepers @ De Waker
  DEC 2, NIEUW-EN SINT JOOSLAND, THEATER de WEGWIJZER
  DEC 3, HOORN, PeTiCANTUS @ Het Huis VerLoren
  DEC 4, KEKERDOM (Real Roots Café LIVE) @ De Waard van Kekerdom
  DEC 5, EINDHOVEN, MUZIEKGEBOUW
  DEC 6, DEN BOSCH, BLUE ROOM SESSIONS @ Verkadefabriek