Michael Kaeshammer, No Filter

michael-kaeshammer-no-filterMichael Kaeshammer, geboren in Offenburg, Duitsland is een pianofenomeen uit Canada (Vancouver Island). Sinds 1996 (‘Blue keys’, een solo-piano CD) verschijnen er CD’s van hem, Op zijn nieuwe CD, zijn elfde inmiddels, zingt hij en speelt hij vleugels (grand piano en prepared grand piano – is een vleugel met voorwerpen op of tussen de toetsen), piano percussie, Fender Rhodes, Fender Leslie en microKorg plus de nodige percussie-instrumenten. De begeleiding is van bas, drums en blazers (trompet, tenorsax, trombone) met soms gitaar en additionele vocals.

De muziek van Kaeshammer op deze CD beweegt zich tussen honky tonk (de leuke opener ‘Letter from the road’), middle of the road music (het instrumentaaltje ‘Westcoast spirit’ doet een beetje denken aan het bekende ‘Cast your faith to the wind’ van ‘Sounds orchestral’, ‘Everybody catches love sometime’ is een poptune mer raggae ritme met prachtig gitaarwerk van Randy Bachman), gospelblues (‘Nothing seems to reach you’), Randy Newmanpop (‘Late night train’: ‘Long before the world was smaller and people used to fly on planes, they’d go down tot he railway stations to catch or wait-on iron trains’), soul (‘Sweet grace’) en jazz (‘Back into the pen’: ‘Sat down and wrote you a letter to tell you how I feel, the time we spent together was just wasted years’). De afsluiter is een heel subtiel instrumentaal walsje met de toepasselijke titel ‘Sunset’ en klinkt Satie-achtig.

‘No filter’ is een leuke CD met toegankelijke muziek en voldoende variatie om te blijven boeien. De ‘live’ opnames vonden plaats in Toronto en namen slechts twee dagen in beslag. Misschien is dat de reden dat de CD wat aan de korte kant is, slechts iets meer dan 31 minuten, maar het gebodene is de moeite waard, nogmaals. (Independent)