Session Americana with Jefferson Hamer, Great Shakes

session-americana-with-jefferson-hamer-great-shakesSession Americana is een bluesy folkrockband uit Boston, Massachusetts, opgericht in 2003. De afzonderlijke bandleden zijn allen door de wol geverfde muzikanten, die solo of in dienst van anderen hun sporen hebben verdiend. Om de een of andere reden krijgt Jefferson Hamer op de voorkant van hun nieuwe, vierde album Great Shakes een aparte naamsvermelding, terwijl zijn bijdrage aan dit album niet opvallend meer is dan die van de anderen. Op eerdere albums was hij als gast aanwezig, nu misschien als eregast. Maar goed dat even terzijde, want uiteindelijk gaat het om de kwaliteit van het album.

Wel, dat laat zich als een behoorlijk divers geheel beluisteren, wat niet verwonderlijk mag heten, wanneer elk bandlid een redelijk gelijk aandeel heeft in lead zang en composities. Een grootste gemene deler van de plaat tref je niet aan. Als gezegd eerder eclectisch van aard door invloeden uit (Ierse) folk rock, jazz, blues, pop en psychedelica light, waarmee de plaat nog geen optelsom van losse nummers is. De groep is te vergelijken met bijvoorbeeld jaren zeventig bands als C.S.N en America, wat prima melodielijnen, uitstekende zangharmonieën, afwisselende instrumentaties, smetteloze productie en samenhang in al zijn diversiteit inhoudt.

Ruim veertig jaar geleden zou deze muziekstijl een bijzondere ervaring geven, maar hoewel nog steeds appetijtelijk van smaak klinkt het vandaag de dag algauw een beetje gewoon. Een beetje blasé geworden. (Independent)