John Calvin Abney, Far Cries And Close Calls

john-calvin-abney-far-cries-and-close-callsJohn Calvin Abney bleek in deze kroeg niet helemaal onbekend. Het gebruikelijke interne ToDo rondje langs de velden, leverde dusdanige respons op dat ik besloot zelf maar eens naar deze uit Tulsa, Oklahoma afkomstige singer-songwriter te gaan luisteren. En daar heb ik geen spijt van gekregen, kan ik jullie alvast verklappen.

John Calvin Abney maakt moderne rootspop. In de Southern regio zou je Abney’s geluid kunnen vergelijken als een kruisbestuiving met mensen als Caleb Caudle, Aaron Lee Tasjan en Andrew Combs. Abney zingt met een uiterst plezierig stemgeluid. Daarnaast bespeelt Abney een behoorlijk aantal instrumenten zelf. Deze multi-instrumentalist bespeelt op dit album diverse akoestisch gitaren, piano, orgel, harmonica, melodica, pedal steel en nog wat toetertjes en belletje. Los van het feit dat Abney tekstueel en muzikaal de nek uitsteekt creëert hij zijn eigen stijl. Persoonlijke relatie problemen en het vallen en opstaan, wat daarbij hoort, worden zorgvuldig opgetekend maar de onderste steen komt nooit boven te liggen. Heerlijk! En inderdaad, vanaf de eerste regels, in de opener van het album, Beauty Seldom Seen, heb je in de gaten waar het naartoe gaat. Verhalen uit de kroeg, daar hebben ik wel wat mee. Impostor doet een boekje open. Het is een sterke verhaal, waar vertwijfeling, onzekerheid en eenzaamheid op een bijzondere manier ingekleurd worden. Prijsnummer is In Such a Strange Town. De lome toonzetting laten een leegte achter waarin je uitgedaagd wordt invulling te geven. Erg zelfverzekerd vormgegeven hoor!

John Calvin Abney debuutalbum Better Luck werd door onze zeer gewaardeerde collega’s van Alt Country NL in 2014 al opgepikt. Ze hebben daar een fijn neusje moet ik zeggen. Hoewel ik normaliter geen sterren geef verdiend ook Far Cries And Close Calls vier sterren te krijgen. (Continental Song City)