Guy King, Truth

guy-king-truthHet label Delmark Records bestaat in Chicago sinds 1953 en brengt jazz en blues onder de aandacht van de liefhebbers. Guy King is een van de artiesten op Delmark. De man is geboren en opgegroeid in een klein stadje in Israel en kwam op zijn 16e voor het eerst naar de USA om op te treden. Op zijn 21e kwam hij weer en nu bleef hij er en kwam hij via Memphis en New Orleans in Chicago terecht, alwaar hij zijn honk vond. In 2009 kwam zijn debuut CD uit, ‘Livin’ it’ en met ‘Truth’ is hij aan zijn vierde CD toe, zijn eerste op Delmark.

Het is een prachtige gevarieerde blues-CD geworden met 15 nummers en een speelduur van ongeveer een uur. King zelf zingt en speelt gitaar, de overige musici in zijn band spelen bas, drums, B3/Rhodes, trompet, tenor sax en bariton sax en drie zangeressen zorgen voor vocale steun, waarvan Sarah Marie Young in ‘My happiness’ – niet de Connie Francis hit, maar een door King met David Ritz geschreven nieuw nummer – ook lead mag zingen in een duet met King. King schreef nog drie nummers, twee ervan samen met David Ritz, de overige songs zijn covers. We horen werk van o.m. Ray Charles, Percy Mayfield en Steve Cropper en er is een heerlijke cover van ‘I gotta right to sing the blues’ (Arlen/Koehler). Vergelijkingen zijn te maken met Elmore James, B. B. King en zeker ook Jimmy Witherspoon. Dat soort lekkere blues, dus.

Zeer de moeite waard, deze aanbevelenswaardige blues-CD van een man met een echte ‘bluesnaam’. (Delmark Records)