Todd Snider, Eastside Bulldog

todd-snider-eastside-bulldogStupide regels bonden Todd Snider jarenlang te veel avonden aan huis. Het was in Amerika niet toegestaan om in korte tijd optredens te doen in steden die dichter bij elkaar lagen dan vijfenzeventig mijlen. Een muzikant of groep moest dan drie maanden wachten. Snider omzeilde de bureaucratie en kwam met alter ego Elmo Buzz op de proppen. Zorgvuldig agenderen betekende voor Snider meer optredens en geen suffe avonden thuis. Elmo Buzz and the Eastside Bulldogs bracht in 2011 de EP Shit Sandwich uit.

Todd Snider debuteerde onder eigen naam in 1994 met Songs For The Daily Planet. Veertien albums later zet hij tien composities op een schijfje. De thema’s zijn feestjes, meisjes, muziek en mooie auto’s. In het Amerika van vandaag zouden het kleedkameronderwerpen kunnen zijn. Voor Eastside Bulldog – de groepsnaam als albumtitel! – nodigde Snider een aantal vrienden uit om een lekker rockende langspeler te maken. Elizabeth Cook en Bobby Bare Jr. zijn door de jaren heen op releases te horen geweest, Jason Isbell, Hank Williams III en Shooter Jennings sloten in 2016 aan.

In opener Hey Pretty Boy bepalen de blazers vanaf de eerste seconden het ritme. Uptempo en zonder pauzes duurt een goed rocknummer bij Snider iets meer dan twee minuten. Na drie nummers is titelnummer Eastside Bulldog een instrumentale dansvloervuller. Met ruim gel in de haren en de pumps of gepunte schoenen mag elk duo rockende kunsten vertonen. “Roll boy and girl.” De tien nummers van Eastside Bulldog duren iets meer dan vijfentwintig minuten, na twee nummers zijn de thema’s bekend en is de sfeer gezet. Negen nummers lang is de kwaliteit hoog en alleen afsluiter Come On Up klinkt wat rommelig en daardoor overbodig.

Eastside Bulldog is een goed klinkend schijfje voor een swingende avond of een prettig klein half uur in de luisterstoel in de huiskamer. En mochten de bureaucraten hem weer dwars zitten zijn er legio mogelijkheden om deze pennenlikkers te omzeilen. (Thirty Tigers)