Tildon Krautz, Nonchałonski (A love)

tildon-krautz-nonchalonski-a-loveEen heel bijzonder geval, deze Tildon Krautz. Afkomstig uit het prachtige stadje met vele mooie pleinen in Georgia, Savannah. Het is een samenwerkingsverband van Gabi Swiatskowska en Gregg Weiss met een aantal additionele musici (o.m. gitaar en drums) met een zeer diverse achtergrond. Ze komen uit de UK, Frankrijk, Denemarken en de USA.

Hun derde CD sinds het debuut in 2012 (‘Le Roy’) heette oorspronkelijk ‘Nonchalanski’ (Pools voor nonchalant), maar werd tenslotte simpelweg ‘A love’. Er staan 12 nummers op de CD, waarvan 11 nummers een aangename folksfeer uitademen met gitaar en banjo in de hoofdrollen, in het nummer ‘Tildon Krauz – chanson grave’ horen we een aangenaam arrangement met strijkers (geleverd door ene Christophe Geillor en diens vrouw Alice Mathé uit Frankrijk). Helaas staat er ook een – gelukkig heel kort, amper 1,5 minuut – miskleun op onder de naam ‘Intermezzo’. De vrouwelijke zang in dit nummer komt terecht bij een valse krijspartij waarin het overbekende ‘I will always love’ te horen is. Jammer, zeer detonerend. De vrouwelijke stem (Gabi naar ik aanneem) is van het type dat niet iedereen zal waarderen, maar alleen in voornoemd ‘Intermezzo’ is het hinderlijk. De mannelijke stem is overigens prima, evenals het banjospel dat de hoofdrol opeist op deze CD.

Afgezien van ‘Intermezzo’ is ‘A love’ een aangename, eigenzinnige folk-CD. Zelf spreekt Tildon Krautz van ‘Anti-rational rabbit-folk’. Het deed mij qua sfeer denken aan het werk van Michael Hurley in de jaren 70. Anders dan anders, dat wel. (Independent)