Mike Zito, Make Blues Not War

mike-zito-make-blues-not-warMike Zito debuteerde in 1998 met Blue Room. De Amerikaan nam negen nummers op en bracht het album in eigen beheer uit. Het debuut zette Zito op de blueskaart in Amerika en ver daar buiten. Achttien jaren later en meer dan tien langspelers verder verschijnt Make Blues Not War.

Grote namen als Walter Trout en Jason Ricci kwamen naar de studio om een partij mee te spelen. De begeleidingsgroep van Zito bestaat al enige jaren uit Tom Hawbridge (drummer), Tommy MacDonald (bassist) en Ross McNelley (gitarist). Dit trio legt het stevige fundament waarop Zito en zijn gasten kunnen excelleren. Het intro van opener ‘Highway Mama’ verrast niet. De gitaarsolo klinkt heel even zoekend, dan bijna nonchalant vet en gaat door naar een riff die bekend klinkt. Zito zingt over een moeder langs de snelweg en na een couplet staat de luisteraar langs een autobaan waar de koplampen langs flitsen. ‘Wasted Time’ volgt en heeft een solo die al vele malen eerder is gespeeld, maar de gitaar in de handen van Zito vat bijna vlam door het speelplezier. Vakmanschap en spelplezier staan in de twaalf nummers op deze langspeler voorop. De Amerikaanse gitarist gaat niet voor de prijs van originaliteit, maar raakt de luisteraar in het hart met muziek die bekend klinkt maar geen moment verveelt.

Thema’s zijn het meisje of de moeder die thuis blijven als de muzikant toert, de vermoeienissen van het leven onderweg en de eindeloze ritten van speelplek naar volgende bühne. Mike Zito is een muzikant die van dit leven en van het spelen op verschillende podia houdt. Dat is aan alles te merken. Er is geen zoektocht naar nieuwe inkijkjes, er is niet gezocht naar onbekende thema’s, maar er is gewandeld op paden die eerder zijn verkend en bijna platgetreden zijn. Zito doet dat op een manier waar het plezier vanaf spat.

De titel geeft een extra dimensie aan Make Blues Not War. Zito is er van overtuigd dat goede muziek de wereld tot een betere plek maakt. Titels als ‘Girl Back Home’ en ‘Bad News Is Coming’ wijzen er op dat de strijd nog niet is beslist. Na twaalf nummers is de keuze voor de liefhebber in de huiskamer gemakkelijk. Gewoon nog een keer naar Make Blues Not War luisteren. (Ruf Records)