Southern Culture On The Skids, The Electric Pincodes

southern-culture-on-the-skids-the-electric-pincodesSouthern Culture On The Skids zag het levenslicht in 1983 in Chapel Hill, North Carolina. Drieëndertig jaren later brengt de groep The Electric Pincones uit, een langspeler die zo fris als een debuut klinkt. Twaalf nummers op het schijfje waarbij de groep rockabilly, surf rock en countryrock bij elkaar veegt. Freak Flag opent met een riedelend orgel, wat handgeklap, de juiste grepen op de gitaarsnaren en nodigt al snel uit tot bewegen. In Dirt Road klinkt surfrock en verhaalt bassiste Mary Huff over een stoffige weg. Ze wacht bij zonneschijn en in regenbuien op haar geliefde. Zo simpel is de tekst en toch geen moment ongeloofwaardig. In Baby I Like You zingt frontman Rick Miller over zijn liefje. Hij vindt haar leuk en wil hand in hand met haar wandelen. Bij Southern Culture On The Skids is liefde en het leven niet ingewikkeld.

Miller heeft het merendeel van de nummers geschreven. In enkele gevallen kreeg hij hulp van Huff. Pakkende melodieën en teksten die op een bierviltje zijn gepend. Eenvoud bedriegt hier. De verhaallijnen in alle nummers komen op de juiste momenten bij elkaar. De waarschuwing in Midnight Caller voor de bij voortduring onbekende nachtelijke beller, is humoristisch, Rice And Beans heeft het tempo van een goed nummer van Johnny Cash met een tekst die the man in black nooit zou hebben verzonnen en afsluiter Slowly Losing My Mind is een dansvloerslijper die niet lang genoeg duurt.

The Electric Pincodes bevat voor de liefhebber van Southern Culture On The Skids de bekende kwaliteit maar geen verrassingen. Voor de lezer die de groep nog niet kent is dit een perfecte instapschijf. (KADZU Records)