Joe Purdy, Who Will Be Next?

joe-purdy-who-will-be-nextMet pijn in mijn hart kijk ik soms terug. Wat was het toch een mooie tijd. In september 2008 vloog de organisatie van het Roepaen Festival, de vanuit Arkansas opererende singer-songwriter Joe Purdy over naar Nederland voor een exclusief optreden op hun festival. Uniek en erg bijzondere ervaring toen Purdy ervoor koos zijn CD Last Clock On The Wall, tijdens het Roepaen Festival voor het eerst aan het Nederlandse publiek te presenteren. Waar is de tijd gebleven. Moest dit even kwijt…

Who Will Be Next? is Joe Purdy’s veertiende independent release. In de opener New Year’s Eve laat Purdy niets aan het toeval over. Purdy heeft de moed gevat om kritische uitspraken te doen. Niet om te verdelen maar juist om een eenheid te vormen. Mogelijk een idealistisch voornemen, dit album loopt daarmee over. De titeltrack dan, hoe zeer Purdy een aanhanger is van het huidige Amerikaanse bewind, wijst het vingertje naar politici die de nieuwe wapenwet naar de prullenbak verwezen. Even later worden deze gevoelige onderwerpen nog een keer aangesneden in Cairo Walls en My Country. Als je geboren bent in de jaren vijftig komen de moorden op activisten en politici, die stierven voor hun idealen, wel weer erg dichtbij. Het is even slikken!

Who Will Be Next? mag vocaal technisch en tekstueel gezien wel een pareltje zijn, maar ik mis die muzikale humeurige spanning, die ik van Purdy gewend ben. De instrumentatie is sober en de melodielijnen zijn een beetje voorspelbaar. Viool, Banjo, contrabas, mondharmonica en akoestisch gitaar en dan heb je het wel gehad. Hoe dan ook ik val hem niet af daarvoor is deze gepassioneerde singer-songwriter mij te dierbaar. Zijn onthullingen op deze plaat geven aan hoezeer hij zich heeft ontwikkeld. Binnenkort is deze waarnemer live te zien in Nederland en België

  • 17 Nov, Antwerp, Dirty Rabbit
    18 Nov, Amsterdam, Sugar Factory (Mudtown Crier Records)