The Buffalo Skinners, Cease Your Dreaming

the-buffalo-skinners-cease-your-dreamingUit het Engelse Sheffield komen deze Buffalo Skinners, inmiddels zo’n 6 jaar actief. De basis is een kwintet dat alle (13) songs voor zijn rekening neemt. De viool van James Nicholls is smaakbepalend, Peter Secombe vult de gitaarpartijen in en doet soms de bas en wat percussie, Robbie Thompson speelt meestal de bas, maar doet ook gitaarwerk, Kieran Thorpe is er op fender Rhodes, piano, mandoline en Miles Stapleton drumt. Behalve Stapleton zingen de heren beurtelings lead en harmony vocal. Incidenteel is er extra hulp op percussie. Er verschenen tot dusver drie CD’s van de heren, ‘The Buffalo Skinners’ uit 2011, ‘The other nine to five’ (2014) en ‘BBC radio sessions’ (ook 2014). Nu is er dus ‘Cease your dreaming’. Het is lastig om de heren in te delen in de gangbare muziekstromingen. Hun aanstekelijke mengsel van Engelse zestiger/zeventiger jaren pop met folk, rock, blues en country is redelijk uniek. Luister maar naar ‘Lost & gone’, een heerlijk nummertje met de viool van Nicholls als belangrijke factor. De muziek is heerlijk aanstekelijk en vrolijk, alle nummers hebben hun eigen charme, de samenzang is uitstekend, een van de leukste voorbeelden van hun muziek is ‘If you won’t love me, somebody else will’, een popgetint en rockend niemendalletje. De blues wordt met name omarmd in ‘Delta blues’, het mooiste nummer is voor mij het subtiele midtemponummer met zijn aanstekelijke ritme, ‘Remember me’.

Een gaaf collectief, deze Buffalo Skinners. Volgens mij een uitstekende live band. Engels, maar ook niet, een soort mengsel van Britpop en Americana. (Loose Chat Records)