Justin Rutledge, East

justin-rutledge-eastHet is ongeveer 12 jaar geleden dat ik, notabenen vanuit een Ierse Pub, in aanraking kwam met de muziek van de uit Toronto afkomstige singer-songwriter Justin Rutledge. Het voor mij legendarische debuutalbum No Never Alone, verdwijnt op gezette tijden nog steeds in mijn CD speler.

Rutledge nieuwe plaat heet East. Uit de OneSheet maak ik op dat het een ode is aan de oostkust van zijn geboorteland. Rutledge wist daarvoor opnieuw Daniel Ledwell te strikken als producer, en dat werpt opnieuw zijn vruchten af. In het prachtig vormgegeven The Great Ascension zingt Rutledge op momenten in de kop van zijn, doorgaans fluweel zachte, stemgeluid. Puike backing vocalen van dames met namen als Margot Durling en Kim Harris. Fraai georkestreerd, met strijkers, ook het sprekende North Wind. Een mooie dag waait weg en het radiovriendelijke liedje Blue Jeans legt beslag op mijn gemoedsrust. De zielsrust houdt aan in het plezierig in het gehoor liggende Heaven Help Us. Bijna poedel naakt doet Rutledge Almost Gone. Kom een bekende naam tegen. Jenn Grand voltstaat door gepast de nadruk te leggen in de samenzang met Rutledge. Vakwerk!

Met de aanschaf van East kom je met het grootste gemak de komende herfst en winter door. De songs sluiten als een warmte deken. De ruimhartige productie warmt het zo nu en dan op waardoor je op momenten anders onderuit zakt. Deze Justin Rutledge lofzang evenaart zijn legendarische debuut. (Outside Music)