M. Lockwood Porter, How To Dream Again

m-lockwood-porter-how-to-dream-againM. Lockwood Porter is geboren en getogen in Oklahoma, maar woont en werkt momenteel in de omgeving van San Francisco, in de zg. Bay Area. In juli 2013 verscheen zijn debuut, ‘Judah’s gone’, in 2014 de opvolger ‘27’ (zijn leeftijd, in juli 2014 werd hij 27) en op zijn 29e verschijnt dus ‘How to dream again’.

En wat een verrassende stap voorwaarts t.o.v. ‘27’. Zijn stem is nog altijd vergelijkbaar met Bruce Springsteen, de muziek heeft dat ook wel, maar er is meer eigens verschenen. Met name in het Dylaneske nummer ‘Strong enough’ met het lekkere orgel (a la ‘Visions of Johanna) is Porter op zijn best. Het heerlijke walsje ‘Joe Hill’s dream’ hoort ook bij de prijsnummers van de CD en natuurlijk de ruim vijfeneenhalve minuut durend werkstuk dat de filosofie van ‘The American Dream’ onder de kritische loep neemt en mede daardoor sterk aan Dylan doet denken. Werkelijk schitterend gedaan, deze song. We begrijpen inmiddels dat de ‘dream’ in de titel van de CD ‘The American dream’ is en dan niet bepaald de Trump-versie ervan, getuige de vraagtekens die worden gezet bij ‘Our Great America’. In de enige duidelijke rocker van de CD stelt Porter ‘The future ain’t what it used to be’, in de afsluiter is het toch ‘Dream again’, heel subtiel toon gezet in een adembenemend mooie ballade.

Na de niet hemelbestormende rootsrock van ‘27’ komt Lockwood Porter met een dijk van een singer-songwriter CD. Wonderschone muziek, met af en toe een leuk extraatje, zoals het openingskoor op ‘American dreams denied’. Wat een verrassing! (Hidden Trail Records)