Otis Gibbs, Mount Renraw

otis-gibbs-mount-renrawOver het fenomeen Otis Gibbs mocht ik vier jaar geleden al kond doen bij gelegenheid van het verschijnen van zijn zesde CD, ‘Harder than hammered hell’. Na ‘souvenirs of a misspent youth’ uit 2014 komt hij nu met nummer acht, ‘Mount Renraw’, opgenomen in zijn woonkamer op zijn vijftigste verjaardag met naast Otis (gitaar, zang) alleen medeproducer Thomm Jutz (is eind november in ons land met Peter Cooper en Eric Brace, mis ze niet!) op gitaar en Justin Moses op fiddle. What a way to celebrate!!!, Otis is geboren en getogen in Wanamaker, Indiana en inmiddels woonachtig in trendy East Nashville. Zijn stem wordt terecht vergeleken met die van Steve Earle of Bruce Springsteen, vanwege het gruizige… Qua teksten en impact hoort hij thuis in een rijtje van groten: Kris Kristofferson, Johnny Cash, Tom T. Hall, Woody Guthrie, Townes. Geen geringe kwalificatie derhalve.

En met deze prachtige, warme, ingetogen nieuweling met zijn elf schitterende songs, hij schrijft als altijd over ervaringen, vrienden, interessante mensen, bewijst de man eens te meer dat hij een superbe singer-songwriter is. Luister met name naar ‘Sputnik Monroe’ (gaat over een worstelaar uit Memphis, ‘There’s more to Memphis than rock ’n roll’), ‘Great American Roadside’ (‘and the waitress was hot, but the coffee is not’ is een karakteristieke strofe voor Gibbs), ‘Ed’s blues (survival)’ en je blijft de CD opnieuw en opnieuw afspelen. Overigens schrijft hij ook een podcast, waarin hij praat met zijn favoriete musici en journalisten, hij is op weg naar zijn 400e aflevering.

Was ik al gegrepen door de prachtige muziek van Gibbs, het lijkt wel of hij met de CD beter wordt. Allemmal eigen songs op de CD, uiteraard (‘Copper Colored Fools’ schreef hij met zijn partner Amy Lashley. Gelukkig komt Gibbs regelmatig hierheen, grijp je kans dus!! (Wanamaker Recording Company)