Devon Allman, Ride Or Die

devon-allman-ride-or-dieRide Or Die is Devon Allman’s derde album onder geheel eigen naam. Wederom heeft Devon een stel goede muzikanten om zich heen weten te verzamelen: Tyler Stokes (gitaar, bas), Steve Duerst (bas), Kevin McKendree (toetsen) Ron Holloway (sax), Bobby Yang (viool, strings) en Tom Hambridge (drums). Devon is zelf als zanger/gitarist, maar ook in enkele nummers als bassist te horen. Hij heeft, met assistentie van Hambridge, de cd zelf geproduceerd.

Het eindresultaat is een helder en stevige mainstream rockalbum geworden, dat ongetwijfeld zijn fans zal plezieren. Persoonlijk vind ik dat de stijgende lijn na Honeytribe, Royal Southern Brotherhood en zijn eerste solo albums een beetje tot stilstand is gekomen. Zoals gezegd, er is weinig mis met deze cd, alleen staan er te weinig songs op, die het album echt interessant maken. “Butterfly Girl”, waarop violist Bobby Yang te horen, spring er wel bovenuit. “Watch What You Say” en “Vancouver” zijn ook sterke Allman song en “Shattered Times” is een mooi Tom Hambridge werkje. Helaas haalt de rest niet de lat, zoals Allman zou moeten kunnen halen. Er is te weinig variatie en de enige cover op het album, “A Night Like This”, een nummer van The Cure, is op zich niet slecht, maar pakt me ook niet echt.

Nu wil ik zeker geen afbreuk doen aan het album, de echte Devon Allman fans komen ongetwijfeld aan hun trekken en nieuwe ontdekkers van de man, zonder verder vergelijkingsmateriaal, kunnen er ook veel plezier aan beleven. Maar goed, ook vader Gregg Allman heeft zijn mindere periodes gehad en is er toch altijd weer bovenop gekomen. Misschien volgende keer maar eens een minder glad geproduceerd album met zijn reguliere ‘road’ band. (Ruf Records)