Michael McDermott, Willow Spring

Michael McDermott, Willow SpringIn de afgelopen 18 maanden verschenen twee goed ontvangen CD’s van ‘The Westies’, het nieuwe project van singer-songwriter Michael McDermott, een man die ooit op zijn 20e een lovend ontvangen debuut afleverde met ‘620 W. Surf’ (1991). Hij werd destijds vergeleken met Springsteen en Dylan. Een viertal jaren later was de hype rondom Michael over. Waarom, vermoedelijk omdat Michael zichzelf verliet in het echte Rock ’n Roll leven met drugs, alcohol en vrouwen? Na 1991 verschenen er diverse CD’s van McDermott, maar het succes van de eerste werd nooit benaderd.

En nu – na de twee CD’s van The Westies is er een nieuwe soloCD van McDermott en het is er één om te koesteren! Michael’s partner Heather Horton, de andere helft van ‘The Westies’, is ook aanwezig op de prachtige nieuwe solo-CD van Michael, ‘Willow Springs’. Willow Springs is een stadje in de Amerikaanse staat Illinois met zo’n 6000 inwoners, de CD is hier opgenomen. De stem van McDermott doet inderdaad aan die van Springsteen denken, zijn muziek ook wel – deels althans (bijv. ‘Half empty kinda guy’ en ‘Let a little light in’). Alle 12 songs op de CD zijn van de hand van Michael zelf, behalve zijn zang is hij actief op gitaar, piano, orgel, bas, harmonica en percussie. Heather zingt bijna overal de tweede stem, verdere muzikale bijdragen zijn er van niemand minder dan Will Kimbrough (gitaren, mandoline, banjo), Eddie Fritz op keys en er zijn incidenteel blazers en een strijkers arrangement. Er is sprake van een heerlijke afwisseling, steviger nummers worden subtiel afgelost door mooie ballades.

De hervonden energie van McDermott bevalt mij zeer. De muziek die hij recent laat horen is van topklasse en hij is ook niet karig met minuutjes, deze CD duurt maar liefst ruim 55 minuten. Ik herhaal mijn eerdere kwalificatie: uitstekende Americana, prima songs en prachtige zang en begeleiding. (Independent)