John Prine, For Better, Or Worse

john-prine-for-better-or-worseSinger-songwriter John Prine is een gevestigde naam in het circuit en behoeft nauwelijks een introductie. Zijn debuut op Atlantic (‘John Prine’ als titel) was in 1971, Kris Kristofferson had een contract bij Atlantic voor hem versierd en schreef de enthousiaste liner notes voor deze klassieker onder de singer-songwriter-werkstukken. Ik was door deze LP direct gewonnen voor de man met de gruizige stem en de prachtige songs.

Inmiddels is hij toe aan zijn 21e werkstuk, net als ‘In spite of ourselves’ uit 1999 betreft het een CD met duetten. Destijds was hij net hersteld van keelkanker en dat was hoorbaar aan zijn breekbare stem. De kanker is verdwenen en zijn stem heeft de tand des tijds prima doorstaan, goed te horen op deze nieuweling. Zijn keuze voor de vrouwelijke stemmen kennen een overlap met 1999: Iris Dement (twee keer) en zijn vrouw Fiona (in de bekende tearjerker ‘My happiness’ – ooit een megahit voor Connie Francis). Verder horen we Lee Ann Womack, Alison Krauss, Susan Tedeschi, Holly Williams (dochter van Hank Williams Jr, in een liedje van haar grootouders Hank en Audrey ‘I’m telling you’), Morgane Stapleton, Amanda Shires (mevrouw Jason Isbell), Lee Ann Womack, Miranda Lambert, Kathy Mattea en Kacey Musgraves. De begeleiding is vintage country met een absolute hoofdrol voor de steel gitaar en fiddle.

Uiteraard zal een groot aantal fans van Prine de CD al hebben en uiteraard is dit verplichte kost voor de liefhebbers van ‘klassieke country’. Bekende country-nummers als ‘Cold, cold heart’, ‘Dreaming my dreams with you’ en ‘Storms never last’ worden afgewisseld met minder bekende songs en een paar ‘klassiekers als ‘Falling in love again’ (de Engelse versie van ‘Ich bin von Kopf bis Fusz auf Liebe eingestellt’) en ‘My happiness’ (1948, de hit van Francis stamt uit 1958, Elvis zong het nummer ook in zijn beginperiode, in 1953 in de Sun studio). Prine is en blijft een absolute topper!! (Oh Boy Records)