Iron Bridge Band, Against The Grain

iron-bridge-band-against-the-grainHoewel de Iron Bridge Band al bestaat sinds 2010 is de cd ‘Against The Grain’ mijn eerste kennismaking met dit gezelschap. Veel Southern rock bands leunen vaak hevig op de helden uit de jaren zeventig, maar dit schijfje staat vol met frisse, over het algemeen sterke songs en zit instrumentaal, maar vooral vocaal goed in elkaar. In 2011 bracht de band een EP uit en het debuut album ‘Road Not Taken’ zag in 2013 het levenslicht.

De band bestaat uit Chandler Mogel (zang), Stephen Jude Walsh (gitaren), Scott Suky (drums), Lany Suky (bas) en Amy Anderson (zang en percussie). Daarnaast tillen Joseph DeMalo met wat harmonie-gitaar partijen op “American Boss” en “Every” en Jeff Levine met sprankelend pianospel en stevig Hammond B3 spel het geheel nog wat verder op. Alle nummers zijn van eigen hand, het merendeel heerlijk rock, maar ook op het gebied van country en soul ontbreken een paar smaakmakers niet.

Men gaat direct stevig van start met de rocker “A Little To High”, dat je eigenlijk direct pakt. Helemaal zonder de oude invloeden is de cd niet, in “American Boss” horen we wel wat Allman Brothers Band in terug, terwijl de soul ballad “Day Get Me Down” wel wat Wet Willie in zich heeft. Maar toch blijft ook in deze nummers het eigen geluid overeind.

Voor mij is ‘Against The Grain’ een zeer aangename kennismaking met deze band, die van snel eens deze kant op mag komen. Een aanrader voor de zomerfestivals volgend jaar. (NEH Records)