NewTown, Harland Road

newtown-harlan-roadKentucky is een uitstekende broedplaats voor goede bluegrass. ‘Newtown’ (in 2009 in het leven geroepen) is een bluegrassband uit Kentucky, de boegbeelden zijn het echtpaar Katie Penn (fiddle, zang) en Junior Williams (banjo, zang), de aanvulling komt van Hayes Griffin (gitaar), Travis Anderson (bas) en Mitchell Cannon (mandoline). De stemmen van Katie (lieflijk) en Jr. (gruizig) zijn uitstekend op elkaar afgestemd, beiden zingen afwisselend de lead.

De songs komen van diverse songwriters, de meeste ervan komen uiteraard ook uit Kentucky. Het lekkere up-tempo walsje ‘The heart you’ve been mending’ (leadzang Katie) werd geschreven door Kentuckyan Tyler Childers (er zijn nog drie andere songs van zijn hand) en is mijn favoriet van deze schijf geworden, na een lange strijd met de titelsong (Jr. leadzang). Newtown is afkomstig uit Lexington, Kentucky (ca. 350.000 inwoners), evenals songwriter C. J. Cain, die een paar songs aanleverde, zoals het vlot gespeelde en gezongen ‘Castaway’ (schipbreukeling): ‘He’s aboard sinking ship and he’s got the hammer down. He’s looking for dry land, it’s nowhere to be found. Sometimes you gotta go, ride the tide be underway, it was good and now he’s gone, I’m just a castaway’. In het vlotte instrumentaaltje ‘The feast of the Gryphon’ (geschreven door Hayes Griffin) laat het paar horen hoe goed ze hun instrument beheersen, en ook de begeleiders mogen hun ding doen.

Uiteraard is deze prima bluegrass-CD een must voor de liefhebbers. Eigentijdse bluegrass met uitstekende zang en spel. (Independent)