The Kat Kings, Swingin’ In The Swamp

the-kat-kings-swingin-in-the-swampThe Kat Kings is een Canadese rootsband uit Toronto, die zich vooral richt op blues, rock en rockabilly. Swingin In The Swamp is hun tweede album, nadat zij in 2011 debuteerden met The Winning Hand. Zanger/gitarist Kevin McQuade is de voorman van The Kat Kings. Hij schreef alle dertien songs voor het nieuwe album.

Het album opent met twee partykrakers. Allereerst de swingende jumpblues When I Say Jump (met heerlijke gitaar- en pianosolo’s). Vervolgens de bluesshuffle Poppin At Party Time, waarbij de beentjes echt de vloer op moeten. Dan is het de beurt aan de vetkuiven om de dansvloer op te gaan in de rockabilly-song B Flat Cat. Het eerste rustpuntje is I Work For You, dat Kevin McQuade voor zijn vrouw schreef. Deze bluesy song is geïnspireerd door de muziek van Wilson Picket, maar de link met deze soul legende ontgaat mij. Juke Joint Jimmy is een strak rockertje en gaat over de eigenaar van Toronto’s beroemde Grossman’s Tavern. Hetzelfde soort spuitende rock is te horen op Ridin In Style en Baby You Can’t Drink. Een trieste soul ballade over een verloren liefde is I’m Just A Shadow. Lekker stompende blues is It Came From The Swamp. Heerlijk die swampy slide-gitaarlicks. Tenslotte nog het knappe nummer Before I Found Him. Een verhaal over een man die ter dood is veroordeeld. Zij vroegen aan hem vlak voordat de executie plaatsvond of hij God had gevonden. Het antwoord van de gedetineerde was: He wished God would found him before he found God. Deze song heeft een aansprekend gospel-gevoel.

Swingin In The Swamp is een prima afwisselende CD voor liefhebbers van rock en blues met een hoop ‘billy’. (Independent)