US Rails, Ivy

us-rails-ivyUS Rails, Ivy Dat US Rails van oorsprong een Philadelphia singer-songwriter collectief is, weten we natuurlijk allang. Driekwart van de leden vormden veertien jaar geleden, het voornamelijk in Amerika succesvolle, gelegenheidsproject 4 Way Street. Dat Tom Gillam, Scott Bricklin, Ben Arnold ook nog eens eigen solocarrières erop nahouden is ook al geen nieuwefeit meer. Dat Joseph Parsons een punt achter de supergroep heeft gezet is wel nieuws. Parsons is en blijft overigens wel op achtergrond betrokken.

De knappe mengelmoes van goed geproduceerde pop, folk, southern rock- soul en R&B liedjes, op hun nieuwe plaat Ivy, borduurt feilloos voort op hun vorige drie studioalbums. Maakte drummer Matt Muir, op Southern Canon, met het inkijkje Don’t Take Me Now, nog zijn debuut als singer-songwriter, nu is daar geen sprake van. De drie musketiers, nemen om beurten alle songs voor hun rekening. En dat levert weer een zeer gevarieerde plaat op.

Ivy valt op door de wat hardere toonzetting. Gillam’s songs als He’s Still In Love With You en Declaration stampen stevig op het fundament. Ander hoogtepunten zijn de songs die uit Ben Arnold’s pen vloeide. Way Of Love en Gonna Come Sunshine zijn lekkere laidback nummers waarin echte harmony vocals de boventoon voert. Het zijn de liedje met een kop en een staart. Die focus op samenzang, in bijna alle tracks, hoor je deze dagen niet zoveel meer. Fijn compact en wat poppy klinkt I’m A Lucky Man. Het mag duidelijk zijn Scott Bricklin is de man met de meeste fantasie als het gaat om de muzikale arrangementen. Lekker hoor!

Hoe zeer ik het ook betreur ook Ivy zal in Nederland geen potten breken. Volgens mij zit US Rails daar niet zo mee. Zij moeten het hebben van de gestaag groeiende fanbase in Duitsland, Italië, Spanje, Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland, UK en Scandinavië. Us Rails Ivy klink als “one for all and all for one”. (Blue Rose Records)

Zondag 23 oktober een eenmalig optreden in Nederland. Ga ze zijn te zien in Club NixenMeer