The Honeycutters, On the Ropes

the-honeycutters-on-the-ropesOp het vierde album On The Ropes profileert Amanda Anna Platt zich als spil van The Honeycutters, de vierkoppige country/folk band uit Asheville, NC. Op Leonard Cohen’s Hallelujah na, schrijft ze alle songs, zingt en produceert. En net als hun vorige album Me Oh My is On The Ropes geen plaat die je tegen de touwen doet slaan, laat staan naar adem doet happen, maar toch heel lekker weg luistert door de prima, overwegend lichtvoetige songs en hun aantrekkelijke diversiteit. Want Platt schrijft frisse, tikkeltje gelikte, pakkende liedjes die meestal over liefdeszaken gaan. Daarbij laveert ze tussen traditionele country en –folkmuziek als basis, om die vervolgens met popingrediënten uit te kristalliseren. De ondertoon van het album is weliswaar melancholiek, maar de algemene sfeer is overwegend luchtig. In een aantal nummers gaat het muzikaal wat dieper en warmer, zoals in Blue Besides, Golden Child, The Only Eyes en Halleluja, waarvan Platt een prachtige, opgerekte uptempoversie maakt. Haar mooie, heldere stem klinkt karakteristiek country, tot in de puntjes bijgestaan door haar vaste band op gitaar, pedal steel, drums, elektrische- en staande bas. Gastmuzikanten zijn er op piano, B-3 orgel en harmonica, bespeelt door haar vader.

In Amerika worden de Honeycutters vandaag de dag nog over het hoofd gezien, terwijl hun liedjes – toegegeven niet puur mainstream – daar toch zeker hoog radiotoegankelijk zijn. (Organic Records)