Ben Glover, The Emigrant

ben-glover-the-emigrantOver de Noord Ier Ben Glover heb ik jullie bericht in 2014, toen ik zijn prachtige (Americana)-CD ‘Atlantic’ besprak. Ter herinnering: de man is 38 jaar, werd geboren in Colorado, maar is opgegroeid in Ierland en heeft een aantal jaren in Nashville gewoond en gewerkt. Hij woont nu weer in Noord-Ierland, maar is vaak nog in Nashville, waar na ‘Atlantic’ ook deze nieuweling werd opgenomen.

Een prachtige CD, geheel anders dan de voorganger. Er staan tien prachtige ballads op met duidelijk Iers getinte muziek. Het begint al met de klassieker ‘The parting glass’, een zeer populaire traditional (ca 1770) uit Ierland die vooral werd gezongen aan het slot van een samenzijn. Er staan nog twee traditionals op de CD die optimaal Iers klinken. In de begeleiding is een zeer grote rol voor de piano (drie pianisten actief: John McGullouch, Dan Mitchell en Neilson Hubbard), zo klinken Eric Bogle’s (een Schot die al jaren in Australië woont) overbekende ‘And the band played waltzing Mathilda’ en de traditionele afsluiter ‘The green glens of Entrim’ adembenemend mooi (met in die laatste song een fijne rol voor de Uilleann pipes). Ben schreef uiteraard zelf ook wat songs, en wederom één samen met Gretchen Peters (ook weer een van de hoogtepunten, de titel track) en ook weer één samen met Mary Gauthier (‘Heart in my hand’). Producer is wederom Neilson Hubbard (tevens bas, percussie, piano en zang).

Het mag niet onvermeld blijven dat Ben’s stem op deze CD sterke verwantschap vertoont met die van de door mij zo bewonderde Texaanse cultheld Mickey Newbury. Wederom een bijzonder geslaagde CD, en zo totaal anders dan Atlantic (er verscheen trouwens nog een weer heel anders geaarde CD van hem tussendoor, ‘The orphan brigade, soundtrack to a ghost story’) van een blijkbaar zeer veelzijdige man. Ga eens luisteren! (Proper Records)