James J Turner, Spirit, Soul & A Handful of Mud

James J Turner, Spirit, Soul & A Handful of MudOver singer-songwriter James J. Turner uit het Engelse Liverpool heb ik eerder mogen berichten in 2012 bij het verschijnen van zijn tweede CD, ‘How could we be wrong’. James was er vroeg bij, toen hij 9 was stond hij in het voorprogramma van Herman’s Hermits. Als tiener schreef hij zijn eigen liedjes en na zijn vertrek op school (hij was toen 15!) bleef hij muziek maken naast zijn baantjes. Pas in 2009 verscheen zijn debuutCD en na ‘Wrong’ is er nu nummer drie.

Turner heeft een stevige sound met een ruige stem (denk aan Mouth van Mouth and McNeal) en in de rockachtige begeleiding veel ruimte voor viool (Amy Chalmers, tevens background vocals) en cello, verder accordeon en uiteraard bas/percussie en drums. Turner zelf speelt gitaar, mandoline, shruti (een instrument uit India dat verwant is aan een harmonium) en whistles. Net als op de voorganger is een verwantschap met Ierse muziek, dat met name in het stevige ‘Alive inside’ en huppelende ‘Heart of gold’ goed te horen is. En – mede door die viool en de rockachtige sound – regelmatig doet de man denken aan Bruce Springsteen.

‘Spirit, soul & a handful of mud’ is een stevige CD met rock-achtige muziek met Ierse invloeden. Voor mijn smaak iets te eentonig, de nummers lijken teveel op elkaar. Maar laat de liefhebbers van Springsteen maar eens gaan luisteren. (Independent)