Barrelhouse, Almost There

barrelhouse-almost-thereMet een onderbreking van een aantal jaren kan Barrelhouse terugkijken op een carrière van ruim veertig jaar. In 1974 is de band opgericht uit de restanten van de Oscar Benton Blues Band en al snel bouwden zij een reputatie op als uitstekende live band. En nog steeds weten deze door de wol geverfde muzikanten een opwindende show te geven.

Onlangs verscheen de cd “Almost There” met als subtitel ‘it might be just around the corner what you are looking for’, een thema over hoop, dat in een aantal zelfgeschreven nummers om de hoek komt kijken. Met producer Erik Schurman heeft de band de cd live in de studio opgenomen, wat het spontane karakter van de nummers ten goede is gekomen. Van de twaalf nummers zijn zes eigen composities. Het van Ike Turner bekende “Don’t Hold Your Breath” maakt van de covers het meeste indruk op mij. Buiten dat ze een uitstekende (live)band zijn ligt de kracht van Barrelhouse ook bij de eigen composities. Nummers van Tineke Schoemaker als “I Wish I Could Pray”, dat gaat over het overlijden van een vriend, en “Lonely Together” over de verwerking van haar scheiding geven dit een persoonlijk tintje. Wat stijl betreft biedt de cd een fraaie variatie van uptempo rockende nummers en ingetogen ballads.

Met “Almost There” toont Barrelhouse aan nog steeds bij de beste Nederlandse blues bandjes te behoren; één die ook makkelijk internationaal overeind blijft. Een prima album. (V2 Records)