The Devil Makes Three, Redemption & Ruin

The Devil Makes Three, Redemption & RuinWeet het niet zeker, maar was het Buddy Miller niet die de voorganger van Redemption & Ruin (I’m A Stranger Here), van het uit Santa Cruz afkomstige The Devil Makes Three produceerde? Het enige wat ik mij daar nog van kan herinneren is dat daar een aantal mooie nummers op stonden, maar dat ik daar persoonlijk niet echt een wauw gevoel aan overhield.

Wat mij opviel bij het beluisteren van Redemption & Ruin was dat het trio, bestaande uit Pete Bernhard (zang en akoestische gitaren), Cooper McBean (Banjo) en bassiste Lucia Turino een enorme groei hebben doorgemaakt. In de basis is er niet veel veranderd maar men heeft klaarblijkelijk wel dieper gegraven in waar deze Western swing country, Honky Tonk en Bluegrass muziek vandaan komt.

Naar mijn gevoel een paar sterke nummer op deze plaat zijn Chase The Feeling. Drank en drugs en rock ‘n’ roll is een manier van leven. “ You got loaded again ain’t you handsome when you are high.” Observeren is een kunst maar hoe verpak je het in een liedje als deze? Prachtig gedaan! Waiting Around To is een humeurig stukje werk waar een mondharmonica alles zegt over de inhoud. Lekker donker en met visie gemaakt. What Would You Give, klinkt ouderwetse maar is in principe een op een moderne ragtime ritme walsend liedje, vormgegeven met een dobro. The Angel Of Death wordt met enige afstand tot de microfoon ingezongen. Spannend vertolkt hoor! Het trio zoekt met een dreigende viool en zingende pedal steel de randen van deze moderne roots muziek op.

Redemption & Ruin is een prima akoestisch en vooral een modern roots plaatje. Volgende stap lijkt een logische geen brush drums maar de volledige kit. De traditie leert dat men dan een groter publiek zal aanspreken. Of dat het doel is weet ik even niet, maar gezien de enorme groei die de band heeft doorgemaakt lijkt dit voor de hand te liggen. ((New West Records)