Cave States, True Life

Cave States, True LifeCave States is het project van een drietal singer-songwriters uit St. Louis, Missouri (Todd Schnitzler, Danny Kathliner en Chris Grabaul), op deze CD aangevuld met o.m. John Higgins op pedal steel, dobro, ed. Met ‘True life’ zijn ze aan hun tweede CD toe, nummer 1, ‘The great divide’ uit 2013, heb ik totaal gemist. Na het beluisteren van deze CD moet ik beslist op zoek naar deze eersteling.

Cave States maakt subtiele, ingetogen Americana met een klein vleugje pop en een toefje rock. De instrumenten zijn hoofdzakelijk akoestisch, de samenzang is hemels en doet soms denken aan de schitterende harmoniezang van The Eagles, de sfeer op nummers als ‘Kingdom come’ doet eveneens aan deze klasbakken denken. Andere vergelijkingen die worden gemaakt zijn met ‘Wilco’ en ‘The Jayhawks’. Maar de arrangementen overstijgen vaak die van The Eagles, de muziek is rustiger, meer in de balladsferen. Mijn prijsnummer is track nr 8, ‘Lazy Susan’, een wals met een schitterend arrangement met vol geluid. De enige cover op de CD is ‘Take it all’ van Badfinger, in een hele mooie, gedragen versie die prachtig opbouwt naar een vol geluid met strijkers (synthesizer?) en toetsen, heerlijk gedaan. De afsluiter, ‘True life’ is een walsend instrumentaaltje op gitaar.

Een prachtige CD, dit ‘True life’ van Cave States. Voor liefhebbers van intelligente, mooi gearrangeerde Americana en hemelse samenzang. (Independent)