Laura Gibson, Empire Builder

Laura Gibson, Empire BuilderLaura Gibson is een Amerikaanse singer-songwriter, geboren in Oregon en momenteel wonend en werkend in New York City. Ze heeft naam gemaakt als componist van vele commercials in de USA en heeft daarnaast inmiddels vier CD’s achter haar naam staan sinds 2006. Op ‘Empire builder’ horen we naast multi-instrumentalist Laura violist Peter Broderick, drummer Dan Hunt (Neko Case) en gitarist Dave Pepper (Death Cab for Cutie). Duidelijk is te horen dat Laura gewend is om mooie arrangementen te bedenken bij haar songs, het geheel klinkt aangenaam symfonisch, met haar licht hese, zwoele stem als middelpunt.

De sfeer is licht unheimisch, soms klinkt Laura wat wanhopig. Dat kan het gevolg zijn van alle pech in 2015. Ze was net verhuisd naar een appartement op de vierde verdieping in New York City, nadat ze Oregon, haar familie en haar vriend van een aantal jaren achter zich liet, toen het noodlot toesloeg. Eerst brak ze een voet, zodat ze aan huis was gebonden, niet lang daarna was er een flinke explosie in haar appartementengebouw, waarbij twee mensen werden gedood en 19 verwond. Laura was thuis, bleef gelukkig ongedeerd, maar verloor haar teksten en haar instrumenten. Op ‘Empire builder’ is dus de wanhoop goed te horen, maar in haar teksten hoopt ze op een betere toekomst.

‘Empire builder’ is een gevoelige CD met prachtig gearrangeerde muziek. Dat producer John Askew ook met Neko Case heeft gewerkt is ook hoorbaar, de liefhebbers van subtiele en gevoelige muziek van een uitstekende singer-songwriter weten nu genoeg. (Barsuk)