West My Friend, Quiet Hum

West My Friend, Quiet HumSinds hun tweede CD, ‘When The Ink Dries’ heeft ‘West My Friend’, een folkformatie uit Victoria, BC, een stad op Vancouver Island een wijziging ondergaan: Nick Mintenko (bas, vocals) nam de plaats in van Adam Bailey. Gebleven zijn Eden Oliver (zang, gitaar), Alex Rempel (zang, mandolin) en Jeff Pointer (zang, accordion).

Op de CD wordt het kwartet aangevuld met percussie, piano en blazers. De muziek van West my friend is lastig te omschrijven. Het is duidelijk dat de leden klassiek geschoold zijn, hetgeen vooral bij de enige dame van het stel, Eden Oliver, goed is te horen. West my friend kent een eigen definitie van folkmuziek, zelf spreken ze van kamer-folk, de begeleiding is avontuurlijk akoestisch, vooral de accordeon heeft een aangename en subtiele rol. Net als op de voorganger horen we soms mooie vierstemmige harmonie, denk hierbij aan de helaas ter ziele gegane formatie ‘Girlyman’. In het mooiste nummer (volgens mij) van deze CD, ‘All day long’ is dit heel goed te horen, in de begeleiding van dit nummer is er een heerlijke combinatie van accordeon en mandoline. West my friend maakt hele bijzondere, intelligente muziek!

Zoals meestal bij dit soort muziek duurt het geruime tijd voordat de muziek ‘binnenkomt’, maar dan ga je het in toenemende mate herkennen en waarderen. (Grammar Fight Records)