Dave Chavez Band, Loving BattleGround

Dave Chavez Band, Loving BattleGroundHet is inmiddels al weer ruim drie jaar geleden dat de debuut cd ‘Sharp Like A Knife’ van de Dave Chavez Band verscheen. Inmiddels heeft de opvolger het levenslicht gezien: Loving BattleGround. Natuurlijk is zanger/gitarist/songwriter Dave Chavez nog van de partij, verder heeft de band in de loop der tijd wat bezettingswisselingen ondergaan: Peter Offerman is nu de man op de bas, terwijl Darryl Ciggaar de drumstokken beroert.

De opzet was niet om de live sound van de groep te vangen, maar een ‘echt’ album te maken. Daar zijn de heren uitstekend in geslaagd. In enkele nummers is een blazerssectie te horen, bestaande uit Jan de Ligt (sax), Yavin Groenewegen (trombone) en David Mast (trompet). Dusty Ciggaar speelt pedal-steel gitaar op het schitterende Americana-werkje “Are We Done”. De belangrijkste gastbijdrage komt echter van toetsenist Rowan de Vos, zeker geen onbekende in de jazz en popwereld, wiens partijen op Hammond, piano en Rhodes een belangrijk stempel drukken op dit album. Op voordracht van drummer Darryl werd het technisch gedeelte van de opnamen in handen gegeven van Rhythm Chief-bassist Danny van ’t Hoff, samen met Dave de producer van het schijfje. Dit bleek een goede zet te zijn.

De plaats is een mengeling van ‘old school’ rhythm & blues en Americana. Dave schreef negen nummers, waarvan enkele in recentere tijden, maar de opener “Afraid” zag al zeventien jaar geleden het levenslicht. Het nummer heeft dus de tijd gehad te groeien en is de indrukwekend rockende opener geworden van dit album. Diverse nummers op dit album laten horen dat je niet zwaar in de put hoeft te zitten om een bluesy album te maken. Nummers als “Brightest Light”, “Love To Shine”, “Angel” en het solo en akoestisch gespeelde slotnummer “In Love” zijn hier het bewijs van. Op “Loving BattleGround” (echte porno, zoals Dave dit nummer zelf omschrijft) en “So Far Away” bewijst de stuwende blazerssectie zijn dienst. De enige cover is een kippenvel-versie van het Ray Charles-nummer “Hard Times”.

De Dave Chavez Band heeft met dit album een toppertje afgeleverd! (Independent)