The Felice Brothers, Life In The Dark

The Felice Brothers, Life In The DarkVoor de opnames van Life In The Dark betrokken The Felice Brothers een boerenschuur in de buurt van Woodstock, New York. In een dergelijk rauwe omgeving gedijt het gezelschap heel goed, want het zijn me nogal een stel rudimentaire muzikanten. Bewust of niet. Zo pleegt Ian Felice te zingen als een kraai, zijn de zang harmonieën met broer James niet zelden onzuiver en reikt hun instrumentele vaardigheid (gitaar, orgel, piano, accordeon) ogenschijnlijk niet verder dan de basis.

En dan de songteksten: onnavolgbaar, absurdistisch, sarcastisch, maar geëngageerd tot en met. Tenminste, dat meen ik mee te krijgen. Aan een gepolijst hifi geluid hebben ze, als gezegd, schijnbaar bewust een broertje dood. Kortom, er kleeft het een en ander aan hun liedjes, maar het zijn juist deze kanten waarom ik hen zo waardeer en zeker omdat ze na het album Celebration, Florida – een muzikale dwaling – de oorspronkelijke weg terugvonden.

Life In The Dark is een prachtplaat. Stoffige sound, wankele stijl, vertwijfelde zang, achteloze voordracht, nonchalante take-it-or-leave-it houding en bovenal een serie prachtige, zeg maar eigenzinnig soort folksongs of hoe je de mengeling van blues, folk, country, swing, tex mex, bluegrass verder ook wil noemen. Direct opgenomen rafelig klinkende, eenvoudige, maar mooie melodieuze liedjes van een droevige ondertoon en meeslepende kracht.

The Felice Brothers vormen samen met bassist ‘Christmas Clapton’ Rawsom, violist Greg Farley en drummer David Estabrook een hechte band met een unieke sound binnen het Americana wereldje. (Yep Roc Records)