Mike Meijer, Triptychon

Mike Meijer, TriptychonIk ken Mike als drummer/zanger van Rusty Apollo, maar dat is nog maar een kleine greep uit wat hij allemaal doet. Naast drummer/zanger is hij gitarist, liedjesschrijver en acteur. Ik hou het hier bij de muzikant Meijer dat is in dit geval meer dan genoeg. Tryptychon is namelijk de verzamelnaam van drie cd’s van deze duizendpoot, waarin hij in drie gedaanten verschijnt.

De eerste is onder eigen naam Mike Meijer, Fremdkörper, een Nederlandstalige cd. Met deze schijf laat hij horen dat in eigen taal zingen prima kan. Of het nou disco, pop, reggae, funky of rhytm & blues is, hij laat horen dat spelen met woorden prima aan al deze stijlen te koppelen is. Hij laat horen een prima tekstschrijver te zijn die soms poëtisch kan zijn. Maar ook een zeer sterke protestsong, Utopio, is aanwezig. Met deze cd schaart hij zich in het rijtje De Scene en Bots, dus het betere Nederlandstalige werk.

De tweede schijf gaat door het leven met de artiestennaam Chunky Tub. Cookies don’t liquify is een acht nummers tellende cd uit de Amsteldelta, lekker rauw, met een vette groove. De meeste instrumenten bespeeld hij zelf, maar de vette mondharp wordt gedaan door zijn maatje Kim Snelten en de prima gitaarsolo’s komen van Vincent van Warmendam. Zeven heerlijke eigen nummers en één cover van Howlin’ Wolf, I asked her for water. Bij deze cover blijft hij gelukkig dichtbij het origineel waarbij de geheel net wat vuiger klinkt, super! Wreck your snatch is een lekker dansbaar nummer waarin Kim zich op de harp mag uit leven, maar dat mocht hij in het zompige en waanzinnig lekkere Stick a fork in me ook al.

Cd nummer drie komt van Mighty Mike. Zeventien jaar geleden kwam zijn laatste schijf, Seksmasjien, uit en dan nu eindelijk een nieuwe cd, The King Of Pop, met oude nog niet eerder gepubliceerde en nieuwe nummers, twaalf nummers lang. De titel geeft het al aan, een cd met pop muziek maar dan wel besprenkeld met psychedelica zoals o.a. Down in the hole, Nothing rhymes en On the beach of met ska in I eat you en new wave in Zombie lover.

Het is een bijzondere trilogie waarvan de eerste twee bijzonder goed in de smaak vallen en de derde daar moet ik echt voor in de stemming zijn, een beetje sikkeneurig en rebels, dan komt die cd bij mij ook tot leven.