Oldtime Stringband, Cat’s Got The Measles

Oldtime Stringband, Cat's Got The MeaslesUit de omgeving van onze nationale trots, Amsterdam, komt ‘The Oldtime Stringband’. Uit de gekozen naam valt af te lezen dat deze band Bluegrass en Old-Time music speelt, maar er is daarnaast ook aandacht voor de Amerikaanse folk uit de jaren 40 van de vorige eeuw. Sinds 2012 verschijnen er CD’s van het gezelschap, waarbij een voorkeur blijkt voor dieren: ‘Gotta quit kickin’ my dog around’ (2012), ‘Chicken crows for day’ (2014) en nu dus ‘Cat’s go the measles’.

Het instrumentarium is typisch voor de gekozen richting: gitaar, autoharp, wasboard, banjo, staande bas, fiddle, mandoline, harmonica met incidentele aanvulling op melodion, piano en beatbox. De 13 songs op de CD (ca 45 minuten) zijn een mixture van traditionals , covers en originals (van lead-vocaliste Shelly O’Day). Wat heel leuk is, deze band weet een uitstekend old-time feel te bewerkstelligen, waarbij fiddle, banjo en staande bas de basis zijn. Luister maar naar ‘Down the road’,’Our town’, Henry Lee’ met zijn alternerende ritmes en ‘Cotton Mill Girl’ (tevens mijn favoriet). De titeltrack is een vrolijke vaudeville-achtige novelty-song met uitbundige vocals. De vijf leden van de band nemen alle vocals voor hun rekening, maar Shelly krijgt toch een hoofdrol in dit verband.

‘The Oldtime Stringband’ verrast mij zeer met deze hoogstaande CD, een knappe en sfeervolle productie die terecht de aandacht weer eens vestigt op een deel van de rijke muzikale erfenis van de USA, de stringbandmuziek uit de jaren 20-40 van de vorige eeuw. (Independent)