Van Dyck Inc., Further On Up The Road!

Van Dyck Inc., Further On Up The Road!Meer als dertig jaar geleden ontmoeten twee gitaristen de Nederlandse zanger ( en toen nog drummer) Jan Rietdijk elkaar in een blues café in Bremen. Hier ontstonden diverse bands uit waaronder Backstreet Blues Band en The Shuffle Kings. Na die dertig jaar hebben vijf muzikanten uit deze verschillende bands zich herenigt in Van Dyck Inc en brengen zij ons swing en shuffle en een dosis americana. Na Gimme your change (2012) is dit het tweede album van dit vijftal gelouterde muzikanten.

Om te beginnen, de blues is goed verzorgd, steekt goed in elkaar, met zo nu en dan een lekkere gruizige mondharp van Axel Rosenbaum, zoals in I can Tell. Op It Ain’t easy gaat Werner Willms even stevig slidend uit zijn dak ondersteund door Dietmar Könken op de piano. Met Dear Sweet Goodness en Sweet Serenity is het swingen en shuffelen geblazen. Maar wat ik niet verwacht had was de Americana invloed op dit album. De nummers Ìnto The Mystic, Jealous Kind en Feels Like Rain, hebben mij positief verrast. Deze nummers liggen zo dicht tegen de blues, het past er prima tussen en hadden er van mij meer van dit soort nummers op gemogen. Alles wordt goed bij elkaar gehouden door de ritmesectie Dieter Winge (bas) en Andy Gellert (drums).

Verwacht geen uitspattingen, gewoon degelijke begeleiding. Het totale plaatje mag je zien als lichte blues goed passend bij de stem van Jan Rietdijk, die daarbij ook nog eens verstaanbaar zingt. (Independent)