Rob Heron & The Tea Pad Orchestra, Something Blue

Rob Heron & The Tea Pad Orchestra, Something BlueSomething Blue is de derde CD van dit bijzondere gezelschap uit Newcastle Upon Tyne in het noordoosten van Engeland. Twee jaar geleden, toen nummer twee, ‘Talk about the weather’, verscheen schreef ik hierover onder meer: Wil je vrolijk zijn en de zorgen van alledag vergeten. Bob Heron en zijn Tea Pad Orchestra doen wat vele string bands in de depressietijd in de USA deden: vrolijkheid brengen met hun onbezorgde swingende muziek. Heel apart! Het Tea Pad Orchestra is een kwintet met gitaar, accordeon, tenor banjo, mandoline, harmonica, hammond orgel, bas en piano als basis-instrumentarium. Het begon ooit als een project van vier vrienden die ‘folk and traditional music’ studeerden aan de universiteit van Newcastle.

Heron is de lead zanger en de andere vier heren zorgen voor backing vocals. Voor drums/percussie en steel gitaren werden gasten ingehuurd. De muziek is een mix van jazz, blues, western swing, vaudeville, rockabilly, ragtime en dergelijke. Voorman Rob Heron schreef 11 van de in totaal 12 nummers en weet een verrukkelijke retro-sfeer te bereiken. De muziek is dermate aanstekelijk dat je wenste dat ze binnenkort eens heerlijk. De heren noemen hun op de USA van de vroege decennia van de vorige eeuw geïnspireerde swingbandmuziek met een vette knipoog: ‘North Eastern Swing’, de belangrijkste inspiratiebronnen zijn naast Bob Wills Django Reinhardt en Cab Calloway.

Laten we hopen dat Bob Heron en zijn Tea Pad Orchestra ons nog vele jaren gaan verblijden met hun aanstekelijke muziek. Het swingt als de wiedeweerga en laat je lekker onbezorgd worden. Stil zitten is geen optie! Unieke band! (Tea Pad Records)