Robert Ellis

Robert Ellis, Robert EllisHet titelloze album van de 27 jarige Robert Ellis is inmiddels zijn vierde. Het is wederom een prachtig album met emotierijke melodieuze muziek. Zijn muzikale spectrum wordt steeds breder en ik ben een groot liefhebber van deze veelzijdige eclectische muziek.

Dit nieuwe album werd gemaakt net na de scheiding met Robert’s vrouw uit Nashville. De thematiek is gericht op het hebben van relaties en de liefde in al haar facetten. Thema’s als ontrouw, verdriet, verlangen, pijn, wrok en acceptatie worden op een knappe wijze vormgegeven in tekstueel fraaie liedjes. Het levert prachtige observaties op met rake zinnen als: “like an old oak tree with deep strong roots, there are some things that cannot be moved, and it seems they just grow stronger as they age”.

Het album opent met de fraaie piano pop van Perfect Strangers. Een prachtig arrangement met de sterke regel “we tied ourselves together like some rogue three-legged racer on the loose”. Een van de hoogtepunten is California. Het gaat over een vrouw die na een scheiding haar spullen in een koffer pakt. Zij benoemt haar strijd, het verdriet en het verlangen naar een nieuw leven. “Maybe I’ll move to California, with the unbroken part of my heart I still have left, maybe I’ll fall in love again someday, I’m not gonna hold my breath”. Amanda Jane is nog zo’n geweldig gearrangeerd liedje. Screw is een sfeerrijk instrumentaal nummer, geschreven door de fantastische (jazz-)guitarist Kelly Doyle. Het album eindigt met It’s Not Okay. De rustige pianosong mondt uit in een kakofonie van gruizig gitaargeweld, waarna de rust weer keert.

Dit nieuwe album van Robert Ellis fascineert van begin tot het einde en zal zeker te vinden zijn op mijn eindejaar lijst van 2016. (New West Records)

Binnenkort live in NL:

Sept 10, 2016 Groningen (NL) Take Root
Nov 22, 2016 Leiden (NL) Q-Bus
Nov 23, 2016 Rotterdam (NL) Rotown
Nov 24, 2016 Oostende (B) De Zwerver
Nov 26, 2016 Amsterdam (NL) Het Zonnehuis (presented by Paradiso)
Nov 27, 2016 Utrecht (NL) EKKO