Western Centuries, Weight Of The World

Western Centuries, Weight Of The WorldWestern Centuries is een countryband met veteranen uit de roots music scene van Seattle. Ongeveer 5 jaar geleden begon de samenwerking tussen drie songwriters Cahalen Morrison, Ethan Lawton en Jim Miller. De laatstgenoemde is bekend als een van de oprichters van de jam-band Donna The Buffalo. Het drietal ontmoette elkaar op de jaarlijkse Seattle bluegrass roots music-jam party Fuck Winter. Vorig jaar doken zij de studio in aangevuld met bassist Dan Lowinger en pedal steel speler Rusty Blake. De opnamen in Nashville stonden onder leiding van Bill Reynolds (Band Of Horses).

Het resultaat is een heerlijk ouderwets klinkende countryplaat met twaalf eigen songs. Alle traditionele thema’s uit de countrywereld zoals kommer en kwel in de liefde en drank komen uiteraard voorbij. Het debuutalbum opent met het rustige introspectieve Honky Tonk titelnummer. Daarna een cajun achtige two step Double Or Nothing met fraai steelwerk en een gastbijdrage van Rosie Newton op de fiddle. De drie songwriters wisselen regelmatig met de lead-zang en dat zorgt voor de nodige afwisseling. Een pittige Bakersfield achtige song vol twangende gitaren is What Will They Say About Now? Een van de mooiste tracks is de tearjerker Off The Shelf. Het album wordt afgesloten met het lekker rockende Rock Salt.

Liefhebbers van traditionele country moeten beslist kennismaken met de muziek van deze band. (Free Dirt Records)