Matt Patershuk, I Was So Fond Of You

Matt Patershuk, I Was So Fond Of YouBij het beluisteren van het openingsnummer, ‘Back against the wall’ (gratis te downloaden op www.blackhenmusic.com) op deze heerlijke CD denk je in Texas te zijn. Een ruige stem, stevige begeleiding van een elektrische slide-gitaar, een plotseling invallende fiddle, bas en drums. Maar direct daarna, ‘Prettiest ones’ ga je aan Kristofferson denken of, beter nog, aan een ruigere versie van de Canadese klasbak Ian Tyson, een mandoline, bas, drums en een heerlijke tweede stem (vrouwelijk), het is een schitterend gevoelig liedje en dat zet de toon voor de rest van de CD.

Niks geen Texas, overigens, Patershuk werd in het leven gegooid in Burns Lake, Britisch Columbia, Canada. Groeide vervolgens op in de prairiesteden van Canada met Edmonton als belangrijkste. ‘I was so fond of you’ is zijn tweede CD na ‘Lights of this town’ en is, evenals deze eersteling, geproduceerd door Canada’s meester-multi-instrumentalist Steve Dawson, nu niet in Vancouver, maar in Dawson’s nieuwe Henhouse Studio in Nashville. Alle elf originele songs zijn zeer de moeite waard, maar het emotioneel geladen ‘I was so fond of you’, een subliem gevoelig walsje dat is geschreven naar aanleiding van de heftige dood van Matt’s zus Clare (ze werd in juni 2013 door een dronken automobilist doodgereden) steelt de spreekwoordelijke show. Met name Fats Kaplin zorgt voor de sfeer op de CD met zijn fiddle, banjo en accordeon! Dat Matt lekker gevarieerd uit de hoek komt wordt duidelijk als je naar de country-shuffle ‘Burnin’ the candle at both ends’ luistert of naar het echte singer-songwriterwerkje ‘Little guitar’, een prachtige ballade.

Een heerlijke CD, een topper in zijn genre, die eens te meer bewijst dat de Canadezen niet onderdoen voor hun collega’s uit de USA. Absolute aanrader!!! (Black Hen Music)