The Tibbs, Takin’ Over

The Tibbs, Takin' OverMocht iemand eraan twijfelen, het hart van de Nederlandse soul ligt tegenwoordig in Hoorn, de schilderachtige geboorteplaats van schipper Bontekoe. Want daar wonen de leden van het geweldige groepje The Tibbs, een achtkoppige energie opstoot met de middelpuntvliedende kracht van zangeres Elsa Bekman (mensenlief, wat een stem!) als grootste aantrekkingspool. Waarmee ik meteen de zeven andere bandleden lelijk tekort doe want dit stijlvolle octet beschikt over een blazerssectie waar zelfs de oude soulgoden uit de sixties hun lippen bij zouden aflikken. Dat gezegd zijnde, moet me toch van het hart dat stemmen zoals die van Bekman niet bepaald dik bezaaid zijn in dit tochtgat aan de Noordzee. En aan de overkant van het Kanaal al evenmin. De enorme power die er uit dat fragiele lijf komt in de swingende opener Dog Days of de funky afsluiter Cussin’, Cryin’ & Carryin’ On moet in staat zijn om een elektriciteitscentrale plat te leggen.

Tussen het swingende begin en dat funky einde laten The Tibbs negen keer horen dat ze weten hoe je een soulvolle song ineen moet steken. Luister maar eens naar het dampende Get Back Tuesday, dat vooruit gestuwd wordt door een stompende bas, roffelende drum en lekker orgeltje. Of naar Soffocated dat tot aan de nek doordrenkt is van pure Memphis soul. Maar dit achttal raakt mij helemaal midscheeps met de bloedhete ballad Untill We Meet Again, een nummer waarin Bekman minimaal groots is en dat ik zonder moeite tien keer achter elkaar kan horen. Zelfs dan gaat het me nog niet vervelen. Ook Wild Way is, in weerwil van de titel, zo’n zinderende sleper die het hart doet sneller slaan en die doet verlangen naar een heerlijke trage, bij voorkeur eindeloze dans met de grote liefde. De elegante swing van Armada doet wegdromen naar melkwitte stranden, zachtjes ruisende palmbomen en smakelijke cocktails. Het tegenovergestelde van Hoorn eigenlijk. Maar tot nader order is dat dus ‘the placet to be’ als je wil genieten van een fikse portie hoogstaande blue eyed soul. (Record Kicks) Martin Overheul”