Rusty Apollo, Midgets & Monkeys

Rusty Apollo, Midgets & MonkeysMidgets & Monkeys is de tweede cd van het Nederlandse gezelschap Rusty Apollo. Sinds de vorig jaar verschenen debuutschijf heeft de band wel een bezettingswisseling ondergaan. Naast oudgedienden Rogier van der Ploeg (gitaar), Onno Voorhoeve (slide/baritongitaren en zang) en drummer/zanger Mike Meijer wordt de band nu aangevuld door Wiendelt Hooijer (harmonica) en bassist Moos Meijer, hoewel laatstgenoemde op slechts één nummer te horen is.

Deed de eerste cd me denken aan de Bintangs uit de jaren zestig, op deze nieuwe cd heeft de band toch een meer eigen geluid weten te ontwikkelen. Ook staan er enkele eigen nummers op het album, die zeker mogen wezen. Bo Diddley is een grote inspiratiebron voor de band, maar liefst drie nummers van hen hem zijn er te vinden op dit album, twee door hemzelf geschreven en een door Willie Dixon. Wel grappig dat het nummer “Oh Yeah!”, ook de titel van hun eerste cd, op deze cd terug te vinden. De titel van deze cd is terug te voeren naar het eigen werkje “The Human Cannonball”.

Mike Meijer is de leadvocalist op negen van de tien nummers. Alleen “Let’s Work Together”, dat een sterke, eigen bewerking krijgt, wordt gezonden door Onno Voorhoeve. De heren hebben na hun sterke debuut een goede stap vooruit gemaakt met ‘Midgets & Monkeys”. De harmonica neemt na het vertrek van Kim Snelten een minder prominente rol in, maar Wiendelt Hooijer staat hier zeker zijn mannetje. De nummers hebben een heerlijk ruig geluid en deze schijft behoort naar mijn, niet altijd even bescheiden mening tot de betere schijfjes van eigen bodem dit jaar. (Big Records)