Jimmy Lafave, Trail Five

Jimmy Lafave, Trail FiveAls het op officiële bootlegs aankomt, staat Bob Dylans The Bootleg Series op een eenzame hoogte. De twaalf delen die tot nu toe verschenen werpen niet alleen een onthullende en daardoor intrigerende blik op de totstandkoming van een flink aantal meesterwerken uit de folkcultuur, ze geven ook extra inzicht in de muzikale ontwikkeling van wellicht de grootste songwriter die de wereld kent. In het kielzog van de meester tekent zich sinds 1999 een spoor af dat op zijn minste interessant te noemen is: de Trail-serie van Jimmy LaFave. Minder dan een jaar naar de release van het uitstekende The Night Tribe én het vierde deel van de serie – LaFave was een ijverig baasje vorig jaar – achtte men de tijd rijp voor het wereldkundig maken van Trail Five. Op dat album borduurt de Amerikaanse bard voort op het stramien dat hij ook in de vier eerdere delen volgde.

Dat wil zeggen dat LaFave opnieuw put uit zijn rijke verzameling live-uitvoeringen van eigen nummers en Dylan-songs die hij deze keer aanvult met een zeer geslaagde cover van Neil Youngs Out On The Weekend. Naar gewoonte is de klankkwaliteit verre van optimaal, maar dat sluit aan op de opzet van deze albums: het benaderen van de sfeer die een originele bootleg uitademt. Op Trail Five vergast LaFave ons op heerlijk doorleefde en bij tijden ontroerende versies van How It Must Remain, Darkest Side Of Midnight, This Glorious Day en The Loneliness Of America, een van de mooiste nummers uit zijn repertoire. Uit de hoge hoed van Dylan komt ditmaal een trio songs tevoorschijn: I’ll Be Your Baby Tonight (in een honky-tonk uitvoering), Just Like A Woman en een adembenemend mooie versie van Tomorrow Is A Long Time. Op naar deel zes van deze boeiende rit! (Music Road Records)