Michael Fracasso, Here Come The Savages

Michael Fracasso, Here Come The SavagesEen gevestigde naam, deze Michael Fracasso (inderdaad – zijn ouders kwamen uit Italië). Hij komt oorspronkelijk uit Ohio en woont en werkt momenteel in Austin, Texas. ‘Here come the savages’ is zijn negende CD (sinds 1995) en het is een typisch Fracasso-werkstuk. De kenners begrijpen wat ik bedoel! Michael heeft een hoge tenorstem – denk aan James Taylor, Jonathan Edwards – en kruist folk, country en rock tot een eigen blend. Van de 13 titels op de CD schreef Fracasso er acht zelf (waaronder een zeer kort instrumentaal nummertje, ‘Interlude’, waarin trompetten en clarinetten de hoofdrol spelen) en koos hij daarnaast een vijftal – voor mij onbekende – covers (nummers van Brian Wilson, Felix Cavaliere, Willie Cobbs, Johnny Thunders en – zowaar – Ray Davies). Veel mensen in de begeleiding met naast bas, drums, gitaren en piano (Michael zelf o.m.) pedal steel, viool, synthesizer, French horn, orgel en banjo. BettySoo zingt op een paar nummers mee – zij komt naar ons land met Fracasso komend voorjaar. Er valt veel te genieten op de CD. Neem bijvoorbeeld de typische Fracasso-ballads ‘Open’: ‘Things are really different now I’m on my feet, expecting you’ll deliver the fait accompli. I’ll keep an open heart, I’ll keep my heart open, I’ll keep an open heart, open for love all night’ en ‘Daisy’: ‘And we lived for awhile at the end of the line. Where poor scrap for food and the poets for wine. And at night by forge (smeden) with an anvil (aambeeld) and a mallet (houten hamer) you hammer your heart in a silver chalice (kelk)’.

Een van de betere singer-songwriters van dit moment. Verdient meer aandacht in ons land. Houd zijn concertdata in de gaten! (Blue Door Records)